tisdag 11 januari 2011

Famous rockstars

Vi skrattar när Hans Raaz gör segergesten gång på gång. Ler med hela ansiktet. Och så frågar han igen om vi verkligen just tackat ja till att följa med på en kopp chai i hans hem. Vi svarar ”Yes, yes, we go your house” på en engelska som blivit allt sämre under resans gång. Prepositioner och onödiga krusiduller skalas bort för att lämna de viktigaste orden otvetydiga. Kroppsspråket förtydligar. Hans Raazs lyckorus går inte att ta miste på. Han arbetar som chaufför på sjukhuset och hade tagit oss till Ujjains gamla delar. Vi hade låtit oss fotograferas tillsammans med honom och för några rupier ordnades en omedelbar fotoutskrift. Nu kysser han bilden och stannar bilen gång på gång för att stolt visa fotot för sina vänner. Plötsligt förs fotot med vinden ut genom den öppna bilrutan. Vi drar efter andan när Hans Raaz i samma stund öppnar dörren och kastar sig ut i den galna trafiken, mitt framför en bil som tvärbromsar och tutar. Han hade kunnat mista livet för den där ögonblicksbilden.
Som vithyad västerlänning på den indiska landsbygden tänker vi att det kanske är så här det är att vara kändis. Filmstjärna. Famous rockstar.
Överallt nyfikna blickar, vänliga leenden, att ständigt vara betraktad. Någon i Hans Raazs stora familj ställer fram stolar åt oss och vi serveras hett te med kardemumma och ingefära, mycket mjölk och socker. Barnen sitter nära med stora, stirrande ögon. Man kan känna deras andetag. Där är Hans Raazs bror med hustru och sex döttrar. En annan bror som gått bort för en tid sedan efterlämnade hustru och fem döttrar. Hans Raaz själv har två söner och även farmor finns med. Hur många systrar han har förstår vi inte, de räknas kanske inte på samma sätt till familjen. Hela gården är i alla fall fylld av människor. När vi vänder oss om ser vi att en stor skara från andra familjer i byn ställt upp sig som publik. Bakom dem sluttar marken brant ner mot den heliga floden Shipra. Fälten bortanför är gröna av vete. Mitt ibland oss bräker en get och vi förstår att det är den som bidragit med mjölken. 
De följande dagarna ringer Hans Raaz ständigt på min mobil. Menar vi verkligen att tacka ja till erbjudandet om lunch? Samtalen är krångliga, någon tolkar från engelska till hindi och tillbaka, jag vet inte vem jag pratar med. Så kommer vi åter till byn med enkla enplanshus av sten och lera. Taken består av plåt fasttyngd av tunga stenar eller tegelpannor vilande direkt på långa bambustörar. Möss springer över takbjälkarna. Husens ytterväggar är målade med blomdekorationer sedan divali.

Vi blir bjudna på den finaste måltiden. Man har köpt både fisk och kyckling dagen till ära. Kvinnorna tillreder maten på golvet över en gaslåga och två elektriska plattor. Elanslutningen är ett sprakande hemmabygge och måltiden fördröjs av ett av de vanliga elavbrotten. Medan alla andra tittar på äter vi med händerna: kokt ägg, ärtor, rättika, omelett och nygräddade chapati med smält smör - gee. ”I love your children” säger Hans Raaz. Väggen ovan våra huvuden doftar ännu av målarfärg som inte torkat. Där står nu ”Rut” och ”Marta”.

Extended Family
Shipra River
Förevigade
/Sara

7 kommentarer:

  1. Namaste Hogmark family!
    Det är verkligen kul att läsa om er tillvaro i Indien eftersom jag själv varit där 2 gånger. Första gånger var vi bl.a i Padhar som är en liten by med c:a 2.000 invånare i Madhya Pradesh. Känner ni till den? Byn är känd för sitt lilla lasarett. Jag googlade och fick fram denna sida: http://www.padharhospital.50megs.com
    Sköt om er!

    / Janne Almkvist

    SvaraRadera
  2. Så roligt att läsa om hur ni har fått prova på kändisskapet - bara för att ni är så vita och blaskiga i skinnet!

    Även vi fick ju pröva på att känna oss som kändisar, när vi var hos er vid julen. När vi var vid det nyöppnade varuhuset i Bhopal, stod jag och maken och väntade vid entrén på er andra mer shoppinglystna. Då kom unga män fram till mig och ville bli fotograferade ihop med mig. Jag trodde först att de drev med mig, men när jag såg deras glada och vänliga nunor förstod jag att det var på riktigt. Så jag log och skrattade ihop med diverse ynglingar mot deras fotograferande vänner. (Vem skulle de egentligen visa korten för?)

    Även maken Kax fick agera fotomodell ett flertal gånger. En pappa sträckte fram sin lilla dotter att fotograferas i vitingens famn. Barnet skrek av fasa vid åsynen av denna storvuxna blekskinnade gestalt med vitt tomtelikt skägg. Kax löste det genom att återlämna barnet till pappan, lägga armen om pappan och så skrattade de båda männen mot de olika fotograferna. Den lilla flickan gallskrek.

    Så fick vi äntligen våra femton minuter av berömmelse, som Andy Warhol påstår att alla människor längtar efter.

    SvaraRadera
  3. Padhar ska kollas upp, tack för tipset!
    Skönt att svärföräldrarna kommit hem välbehållna. Och skönt att svärmor inte är här nu, när två kobror flyttat in i trädgården.

    De senaste dagarna har vi fått bekräftelse på att vi är främmande för den indiska landsbygdens mat- och bakteriekulturen: magsjuka

    SvaraRadera
  4. Hoppas magsjukan är av snabbt övergående art samt att kobrorna är loja. Kanske kan ni öva upp era ormtjusarfärdigheter?! Skämt å sido, hur hanterar ni sånt? Flyttar man kobror eller går det att samexistera på något så när säkra grunder?
    Beträffande er idolstatus är den högst livaktig här i Gyllby. Småbjörnarna pratar ideligen om er och ni är saknade av oss alla. Det är fantastiskt att kunna följa er så här på bloggen.
    Kramar från hela Gyllbymaffian.

    SvaraRadera
  5. Magsjukan knockar oss en efter en, bara one to go (jag, Sara). Även internet har varit risigt i huset på sistone!
    Vi har en vänskaplig relation till kobrorna. Det finns nog inte mycket annat att välja på här, där det till och med står på tandkrämstuben att den är helt vegetarisk. Familjen som sköter om hus och trädgård har stoppat igen de ormhål man upptäckt, men än finns nog många kvar. Som tur är är ormarna inte särskilt sällskapliga, utan försvinner raskt när någon närmar sig. Att tränga in dem i ett hörn eller försöka sig på flöjtspel är kanske ingen bra idé... Ormbett lär vara sällsynt, men om man drabbas så bör man snabbt uppsöka sjukvård för motgift. Tydligen är det vanligare med skorpionbett, men dessa exotiska varelser har vi ännu inte stött på.

    SvaraRadera
  6. Äh Mats, du är väl en van rock star. ... Stakka Bo. /Hippien

    SvaraRadera
  7. Hej på er alla!
    Jo, som Stakka-lookalike har man ju vanan inne vid att bli tittad på - även om allt här i Indien blir liksom upphöjt i tre (minst).

    Janne: idag var det en sköterska som frågade mig om inte Sverige har massa missionssjukhus i Indien och då berättade jag om att du varit på Padhar. Han sade då att hans pappa är "manager" på just det sjukhuset. Häftigt sammanträffande!

    Ha det!
    /Mats

    SvaraRadera